dimarts, 13 de desembre del 2016

JOCS OLÍMPICS

Són un esdeveniment internacional de gran importància: milers d'atletes hi participen en diverses competicions d'esports d'estiu i d'hivern. Són considerats la competició esportiva principal del món, i hi participen més de dos-cents estats.
En l'actualitat, els Jocs se celebren bi-anualment alternant els Jocs Olímpics d'estiu i els d'hivern, és a dir, cadascun d'aquests dos té lloc cada quatre anys: aquest període és conegut com a Olimpíada.
Els Jocs Olímpics d'estiu 2016 es van celebrar a Rio de Janeiro (Brasil), mentre que els d'hivern ho faran a Pyeongchang (Corea) l'any 2018. 

La creació dels jocs fo inspirada pels Jocs Olímpics de l'antigor, que se celebraren a Olímpia (Grècia) des del segre VIII aC fins al segle IV dC. El baró Pierre de Coubertin fundà el Comitè Olímpic Internacional (COI) l'any 1894; des de llavors, aquest organisme ha estat qui ha governat el moviment olímpic, i la Carta Olímpica regula la seva estructura i autoritat.

L'evolució del moiment olímpic durant els segles XX i XXIha resultat en diversos canvis dels Jocs. Alguns d'aquests ajustos han consistit en la creació dels Jocs d'hivern, que comprenen els esports de neu i d'hivern, els Jocs Paralímpics per atletes adolescents. El COI s'ha hagut d'adaptar a una varietat d'avenços i canvis econòmics, polítics i tecnològics, la qual cosa ha allunyat els Jocs del pur amateurisme, permetent la participació d'atletes professionals. La importància creixent dels mitjans de comunicació de massa ha comportat la comercialització i patrocini empresarial de l'esdeveniment. Pel que fa a les traves polítiques, les guerres mundials causaren la cancel·lació dels Jocs del 1916, 1940, 1944, i també es produïren grans boicots durant la Guerra Freda que afectaren els Jocs del 1980 i 1984.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada